باداشتن د و سند مالکیت معارض چه اقدامی انجام دهیم؟

در تعریف اسناد مالکیت معارض، وجود دو سند را گویند که از نظر مشخصات ملک یا حدود و حریم ملک یا حقوق ارتفاقی باهم در تعارض باشند.
اسناد مالکیت معارض

 اسناد مالکیت معارض چه اسنادی هستند؟

اگر دو سند مالکیت، به‎طور جزئی یا کلی از نظر مشخصات ملک یا حدود و حریم  ملک یا حقوق ارتفاقی که به آنها تعلق دارد  با هم تعارض داشته باشند و این تعارض با رأی هیات نظارت موضوع ماده ۶ قانون ثبت احراز شود، سند مالکیتی که ثبت آن  بعد از دیگری انجام شده است معارض تلقی می‎شود. به  تعبیر دیگر سندی که زودتر ثبت شده باشد تا زمانی که به موجب حکم نهایی دادگاه باطل نشده باشد، اصولاً معتبر و سندی که پس از آن ثبت شده است، سند مالکیت ثبت موخر نامیده می­شود و تا زمانی که حکم نهایی از دادگاه به صحت آن صادر نشده باشد، نامتعبر شناخته می‎‎شود.

نقش اشتباهات ثبتی در بروز اسناد معارض

طبیعی است که اگر ماموران ثبت  هنگام ثبت ملک  و صدور سند دقت لازم  را در انجام تشریفات قانونی داشته باشند   تعارض بین اسناد کمترروی می دهد.  بنابراین اشتباهات ثبتی موجب بروز این تعارض می‎شوند  این اشتباهات معمولا به  نوعی است که گویا مشخصات دو ملک جداگانه را نشان می‎دهد اما با کمی دقت پی می‎بریم که  هر دو سند راجع به یک ملک  است یا اینکه دو ملک  از لحاظ حدود و حریم و یا حقوق ارتفاقی خود باهم تداخل دارند و در نتیجه  قسمتی از یک ملک با قسمتی از ملک دیگر هم‎خوانی ندارد. کارمندان متخلف  اداره ثبت که موجب صدور سند مالکیت معارض یا حتی معاملات متعدد بشوند طبق ماده ۷ لایحه قانونی راجع به اشتباهات ثبتی و اسناد مالکیت معارض متخلف شناخته شده و با آنان برخورد می‎شود.

اسناد مالکیت معارض

اداره ثبت در مورد اسناد معارض چه وظیفه ای دارد؟

ادارات ثبت به محض اطلاع از وجود اسناد مالکیت متعارض  وظیفه دارند  مشخصات املاک را به موجب بخشنامه‎ای به دفاتر اسناد رسمی حوزه خود ابلاغ کنند. همچنین می‎بایست گزارش کار را به طور واضح به هیات نظارت بفرستند. پس از احراز مراتب تعارض اسناد از سوی هیات نظارت (یا حسب مورد شورای عالی ثبت)، اداره ثبت باید مراتب رابه‎طور کتبی به دارنده سند مالکیت که بعد از سند اول صادر شده و  سند معارض محسوب می­شود ابلاغ و به او اخطار کند که ظرف حداکثر دو ماه به دادگاه صالح محل وقوع ملک مراجعه و اقامه دعوا کند و گواهی اقامه دعوای خود را به اداره ثبت محل تسلیم کرده و رسید بگیرد.

دارنده سند معارض چه دعوایی را باید مطرح کند ؟

در این خصوص برحسب مورد ،دعوای ابطال کلی یا جزئی سند مالکیت معارض و صحت سند، قابل طرح است. طبق قانون دادگاه ادامه دارد...

برای مطالعه بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.

چگونه پول خرید ملک را بپردازیم؟

بهتراست قبل از اقدام به خرید ملک، برای پیشگیری از بروز هرنوع مشکل از قوانین مربوط به آن آگاه شوید. یکی از مسائل مهم روش پرداخت پول هنگام خرید ملک است.
پرداخت پول در خرید ملک

در ایران قانون خاصی در مورد روش های پرداخت پول  در خرید ملک وجود ندارد و این روند بر اساس توافق دوطرف صورت می‌گیرد. با این حال برخی روش‌ها رواج  و امنیت بیشتری دارند و به عنوان عرف پرداخت در خرید ملک شناخته شده‎اند. در گذشته بیشتر معاملات به صورت نقدی یا با چک شخصی و معمولی انجام می‌شد اما با افزایش تورم و کاهش ارزش پول، امکان پرداخت نقدی کمتر امکان پذیرشده است. در مورد چک‌های شخصی همیشه این تردید وجود دارد که ممکن است مسائل و مشکلاتی نظیر خالی بودن حساب یا کلاهبرداری‌های مختلف به وجود آید.

روش پرداخت پول درخرید ملک به توافق دوطرف بستگی دارد  اما این روزها روش‌های دیگری برای پرداخت پول رایج است که اطمینان خاطر بیشتری به دو طرف معامله می‌دهد. پرداخت پول در معاملات ملک معمولا” با استفاده از چک انجام می‌شود که انواع مختلفی دارد روش‌های دیگر امنیت کمتری دارند و در موارد خاص به کار می‌روند.  در این نوشتار قصد ما معرفی  این روش‌ها و بررسی مزایا و معایب آن‌ها است.

چک عادی

یکی از روش‌های پرداخت پول در خرید ملک ، استفاده از چک عادی است. منظور از چک عادی، چک‌هایی است که صاحب حساب جاری صادر می‌کند که یا برای خرید اجناس مختلف  و یا به بدهکار خود  ارائه می دهد.

این چک ممکن است به نام شخص طلبکار یا در وجه حامل صادر شود.  اعتبار این گونه چک‌ها  به صاحب حساب بستگی  دارد وبه خودی خود اعتباری ندارند. معامله با چک‌های عادی خطراتی دارد که باعث می‌شود  در معاملات مسکن کمتر از آنها استفاده شود.

پرداخت پول در خرید ملک

چک بانکی تضمین‌شده

چک بانکی تضمین‌شده، که به چک رمزدار معروف است، توسط یک بانک و به عهده همان بانک صادر می‌شود که بانک پرداخت شدن آن را تضمین می‌کند و با پول نقد تفاوتی ندارد. با در دست داشتن این نوع چک می‌توانید به هر یک از شعب بانک صادر‌کننده در هر جای کشور مراجعه و مبلغ را دریافت کنید.

یکی از مزایای مهم چک تضمین‌شده این است که فوت یا ورشکستگی صاحب حساب در پرداخت آن تأثیری ندارد و دارنده چک به هر حال مبلغ را دریافت خواهد کرد و ادامه مطلب...

برای مطالعه بیشتر به نکات حقوقی ، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.

با کم و زیاد شدن مساحت ملک پس از خرید چه کنیم؟

براساس قوانین اگر ملکی به شرط داشتن مساحت معین فروخته شود و بعد معلوم شود کمترازآن است موضوع اختلاف درمساحت ملک مطرح است و مشتری حق برهم زدن معامله را دارد.
اختلاف در مساحت ملک

یکی از مشکلاتی که  معمولاً در معاملات  مربوط به ملک روی می‎دهد و حجم زیادی از پرونده های حقوقی را در محاکم به خود اختصاص داده موضوع اختلاف در مساحت ملک است .این موضوع ناشی از دقیق نبودن اطلاعات ارائه شده با ارقام واقعی در زمان معامله است. به عنوان مثال در معامله یک ملک، فروشنده ممکن است اظهار کند که مساحت ملک ۵۰ متر مربع است در صورتی که در سند متراژ کمتر ۴۸ مترمربع ثبت شده باشد.

قانونگذار در ماده ۳۵۵ قانون مدنی این مورد را پیش بینی کرده است و می‌گوید: اگر ملکی به شرط داشتن مساحت معین فروخته شده باشد و بعد معلوم شود که کمتر از آن متراژثبت شده  است، مشتری حق فسخ معامله را خواهد داشت و اگر معلوم شود که متراژ ملک بیشتر است فروشنده می‌تواند معامله را فسخ کند، مگر اینکه در هر صورت دو طرف در محاسبه زیاد یا کم بودن متراژ مساحت ملک به توافق برسند.

اختلاف در مساحت ملک

بنابراین در این شرایط باید  نکات زیر را مورد توجه قرارداد :

در ماده  قانونی مذکور، شرط میزان در معامله  به عنوان وصف معامله در نظر گرفته شده است. یعنی هرگاه دو طرف معامله به مساحت ملک به عنوان صفت خاص معامله، اهمیت ویژه‎ای بدهند تا حدی که معامله رابر اساس داشتن شرط مساحت معین صورت دهند، در صورت نداشتن  آن شرط، موضوع اختلاف در مساحت ملک پیش می آید و ذینفع فقط حق فسخ معامله  دارد.

با این تفاسیر اگر  ملکی در مبایعه‌نامه به شرط داشتن مساحت معین  و به صورت کلی فروخته و مبلغ معامله نیز به طور کلی پرداخت شده باشد  مثلا خانه ی 90 متری  به قیمت 900میلیون تومان معامله  و بعد معلوم شود که مساحت ملک فروخته شده  کمتر از میزان واقعی  است ادامه مطلب...

برای مطالعه بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.

سهم شریک در قرارداد مشارکت در ساخت چگونه تعیین می‎شود؟

از آنجا که در قرارداد ساخت،مالک زمین و سازنده با هم شریک هستند باید پیش از انعقاد قرارداد سهم هرکدام نسبت به آورده‎ی او تعیین و در قرارداد نوشته شود.
قراردادهای مشارکت در ساخت

درقرارداد های مشارکت در ساخت بیشتر اختلاف ها بر سر میزان سهم الشرکه و یا تعهداتی که حین قرارداد به آنها توجه نشده است .بنابراین توصیه می‌شود هنگام عقد قرارداد به این موارد  به دقت توجه شود.

قبل از پرداختن به موضوع سهم‌‎الشرکه بهتراست طرف‎های قرارداد های مشارکت در ساخت و آورده‌های هر کدام را بشناسیم.

یکی از  دوطرف قرارداد های مشارکت در ساخت، مالک است که آورده‌ او همان زمین و یا یک ملک معمولاً کلنگی است. طرف دیگر قرارداد، شریک یا سازنده است که آورده‌ او هزینه‌های مربوط به ساخت و ساز ملک جدید است.

از آنجا که در قرارداد ساخت،مالک زمین و سازنده با هم شریک هستند باید پیش از انعقاد قرارداد سهم هرکدام نسبت به آورده‎ی او تعیین و در قرارداد نوشته شود.

برای تعیین سهم الشرکه باید مراحل زیر را طی کرد:

1.قیمت هر متر زمین در زمان قرارداد محاسبه شده و در آخر ارزش فعلی زمین مالک به عنوان آورده‌ او منظور ‎شود.

2.هزینه‌ مربوط به ساخت و ساز با مصالح ساختمانی مورد نظر سازنده باید محاسبه شود. بهتر است دراین مورد با کارشناس مجرب نیز مشورت کرد و فقط به نظر  سازنده اکتفا نشود. این هزینه نیز به عنوان آورده‌ سازنده محسوب می‌شود.

3. در قرارداد های مشارکت در ساخت به حاصل‎جمع ارزش زمین و هزینه‌های ساخت و ساز ارزش سرمایه‌گذاری گفته می‌شود.

4.سهم‌‎الشرکه هر کدام از دوطرف قرارداد از تقسیم مبلغ آورده بر کل ارزش سرمایه‌گذاری تعیین و به صورت درصد در قرارداد مشخص می‌شود و پس از پایان پروژه، طرف های  قرارداد به نسبت سهم‌‎الشرکه خود از پروژه سهم می‎برند.

5.گاهی اوقات برای تعیین درصد مشارکت در ساخت، سازنده در آغاز کار مبلغی بلاعوض را به مالک می‎دهد. بایدتوجه داشت که این مبلغ هنگام محاسبه‌ سهم‌‎الشرکه از آورده‌ی مالک کسر می‎شود.

6.پیش از قرارداد مشارکت در ساخت  بهتر است هر دو طرف در مورد مسئولیت ها ، هزینه ها و انتخاب واحدهای آپارتمان  باهم به توافق برسند.

7.ممکن است بعد از عقد قرارداد مشخص شود ارزش زمین کمتر از میزان واقعی‌ محاسبه شده یا هزینه‌ ساخت و ساز بیشتر از میزان پیش‌بینی شده بوده که این موضوع روی سهم‌‎الشرکه‌ تاثیر منفی داشته است. به همین دلیل بهتر است  ادامه مطلب...

ادامه مطلب ...

10 نکته مهم در تنظیم وکالتنامه خارج از کشور

ایرانیان مقیم خارج از کشور برای تنظیم وکالتنامه در خارج از کشور می بایست به نکات ویژه‎ای توجه داشته باشند تا اقدامات آنها توسط وکیل در ایران قانونی باشد.
تنظیم وکالتنامه

همه ایرانیان مقیم خارج از کشور، برای تنظیم وکالتنامه به منظور رسیدگی به در خواست هایشان  در ایران  باید طبق موارد زیر عمل کنند:

  1. مراجعه به سایت ” تایید اسناد کنسولی تاک “و ثبت نام در سایت، توجه کنید که اطلاعات مربوط به شما به عنوان موکل، و همچنین اطلاعات وکیلتان، باید کامل و عیناً طبق شناسنامه ایرانی‌ باشد، نام کاربری و کلمه عبور خود را  انتخاب کنید.
  2. پس از ورود به سامانه تاک وارد قسمت پروفایل شده و نمایندگی یا کنسولگری ایران را در کشوری که در آن زندگی می‎کنید انتخاب کنید.در مورد ایرانیان مقیم آمریکا گزینه دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران-واشنگتن انتخاب شود.سپس به قسمت وکالتنامه وارد شده و نوع وکالتنامه مورد درخواست را انتخاب کنید.
  3.  پس از تنظیم وکالتنامه و تکمیل آن و اطمینان از متن وکالتنامه، دکمه تایید را فشار دهید. کد رهگیری وکالتنامه در صفحه بعد به شما داده می‎شود.
  4. از هر گونه نوشتن، خط زدن، و دست بردن در وکالتنامه جدا” خودداری کنید، زیرا وکالتنامه مخدوش شده و پذیرفته نخواهد شد.
  5. حتما” قبل از تنظیم وکالتنامه به این مورد دقت کنید که متن وکالتنامه‌های موجود در سایت های مختلف به عنوان نمونه است و نباید وکالتنامه‎ی شما عیناً مثل آنها باشد .  کلیه قسمت‌های وکالتنامه خارج از کشور شامل مشخصات وکیل، مورد وکالت، و حدود اختیارات قابل تغییر است  و شما  می‌توانید مورد وکالت و حدود اختیارات را طبق نیاز خود بنویسید. دقت کنید که مسئولیت مفاد وکالتنامه بر عهده موکل است و “سامانه تاک”، هیچ‎گونه مسئولیتی در قبال  صحیح  و کامل بودن متن وکالتنامه ندارد.
  6. برای ویرایش وکالتنامه به دستورالعمل‌های مندرج در ایمیل ارسال شده دقت کنید. کنسولگری ها و دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن  بدون هیچ‎گونه دخل و تصرف در محتوا فقط وکالتی را که تنظیم کرده‎اید به ایمیل‌تان ارسال می‌کند.

تنظیم وکالتنامه

شایان ذکر است امکان ویرایش وکالتنامه در حساب کاربری شما در سامانه تاک وجود دارد. برای ویرایش، بعد از هر بار می‎بایست کد ملی و کد رهگیری خود را به آدرس ایمیل Takmfa@gmail.com ارسال کنید.

  1. تایید وکالتنامه در کشور مبدأ هم از طریق مراجعه حضوری، و هم از طریق پست انجام می‎شود. اگر وکالتنامه شما بار مالی داشته باشد یعنی به وکیل شما در ایران اجازه انجام دادن نقل و انتقالات مالی را بدهد،  باید با همراه داشتن کد رهگیری و مدارک شناسایی معتبر به دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن مراجعه و وکالتنامه را تحویل بگیرید. اگر وکالتنامه شما بار مالی نداشته باشد (برای مثال فقط مربوط به انجام امور اداری در ایران باشد) می توانید با ارسال کد رهگیری برای دفترحفاطت منافع  از طریق ایمیل متن وکالتنامه را دریافت و برای تایید امضا خود به( public notary) دفاتر اسناد رسمی در شهر خود مراجعه کنید.
  2. ارسال وکالتنامه شما از طریق پست به شهرمحل سکونت در امریکا،حدود 10 روز  می انجامد. در صورت تمایل به استفاده از پست، ابتدا باید کد رهگیری و کد ملی خود را به آدرس Takmfa@gmail.com ارسال کنید. نسخه چاپی وکالتنامه ظرف مدت 10 روز  برای شما ارسال می‎شود. دقت کنید که فقط زمانی وکالتنامه برای شما پست می‌شود که کد ملی و کد رهگیری خود را به آدرس ایمیل یاد شده ارسال کرده باشید.
  3. در صورتی که تمایل به مراجعه حضوری داشته باشید، می‌توانید با کپی صفحه چاپ شده کد رهگیری، به نمایندگی مربوط در امریکا به دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن مراجعه کنید تا پس از چاپ وکالتنامه شما توسط اداره مربوط، آن را امضاء و سپس تایید کند.
  4. مرحله آخر تایید نهایی وکالتنامه شما در ایران است. وکالتنامه باید در ایران به تایید وزارت امور خارجه برسد تا در مراکز رسمی در داخل ایران  قابل استفاده باشد.

برای مطالعه بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.